Prima   -  Presa   -  Noutăți - În Regiunea Sud a avut loc prima ședință de lucru privind susținerea sectorului privat

În Regiunea Sud a avut loc prima ședință de lucru privind susținerea sectorului privat

   
26.05.2014   2789 Accesări  

Cahul, 23 mai 2014/Prima ședință a Grupului Regional de Lucru (GRL) privind susținerea sectorului privat

Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor  și Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), prin realizarea proiectului Modernizarea Serviciilor Publice Locale și-au propus  susținerea reprezentanților sectorului privat, prin  implementarea sub-componentei "Acordarea suportului complementar sectorului privat".  Reiterăm - aceste activități au loc cu sprijinul financiar al Uniunii Europene.  Astfel, în incinta Camerei de Comerț și Industrie filiala Cahul, s-a desfășurat prima ședință a grupului  regional de lucru.

În debutul evenimentului, directorul ADR Sud dna Maria Culeșov, a menționat că "deoarece susținerea sectorului privat este una din prioritățile dezvoltării regionale, sîntem dispuși să acordăm suportul necesar  și consultanță tuturor agenților economici din Regiune interesați. Este oportună și binevenită această inițiativă, mai ales că va lichida și unele lacune legate de procedurile de achiziții publice."

Reprezentantul MDRC și membru al grupului național de lucru, dnul Dorin Andros, a declarat că "prin apropierea accelerată de Uniunea Europeană, urmează să ajustăm  toate aspectele și mai ales domeniul achizițiilor publice la rigorile UE".

În cadrul ședinței a fost descrisă succint sub-componenta "Acordarea suportului complementar sectorului privat", a fost prezentată componența grupului  regional de lucru, regulamentul  și planul lui de activitate.

Au fost dezbătute subiecte legate de componența grupului regional de lucru, data și locul desfășurării ședințelor  ulterioare.

Volker Stötzer, expert pe termen lung în cadrul companiei SEQUA (COMITETUL DE EST AL ECONOMIEI GERMANE), și-a arătat disponibilitatea de a  implementa experiența Germaniei  în baza situației reale din Republica Moldova, organizînd seminare de informare și instruire, cu participarea experților  în domeniu.

În a doua jumătate a zilei, a avut loc o masă rotundă cu participarea antreprenorilor din Regiunea de Dezvoltare Sud. În cadrul activității, directorul ADR Sud a prezentat  politica de  dezvoltare  regională  din țară și din Regiune, proiectele de  dezvoltare regională, realizate în Regiunea Sud.

Totodată, antreprenorii prezenți s-au arătat interesați de posibilitatea de a participa la achizițiile publice desfășurate în întreaga Regiune, precum și aspectele ce țin de regulamentul desfășurării procedurilor de achiziții publice. După mai multe dezbateri, antreprenorii au propus modificarea legislației privind achizițiile publice, intensificarea transparenței în  acest proces, precum și instruirea APL de nivelul I în procedura  achizițiilor publice.

Următoarea reuniune a grupului regional de lucru pe sub-componenta "Acordarea suportului complementar sectorului privat" va avea loc în  luna septembrie, conform regulamentului de activitate aprobat, care prevede că ședințele vor avea loc trimestrial .