Prima   -  Presa   -  Noutăți - Al doilea atelier de lucru în domeniul infrastructurii Drumurilor Locale și Regionale (DLR)

Al doilea atelier de lucru în domeniul infrastructurii Drumurilor Locale și Regionale (DLR)

   
12.05.2014   1983 Accesări  

Programarea Regională Sectorială în domeniul infrastructurii Drumurilor Locale și Regionale reprezintă un proces participativ pentru consolidarea capacităților de planificare și programare în Regiunea de Dezvoltare Sud, care va asigura dezvoltarea proiectelor de investiții. Planificarea și Programarea Regională Sectorială în domeniul drumurilor regionale și locale  este realizată  cu suportul financiar al  Uniunii Europene,  oferit prin intermediul proiectului  Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) - „Modernizarea serviciilor publice locale".

Obiectivul general al proiectului este de a îmbunătăți serviciile publice locale în satele și orașele din Republica Moldova. Beneficiarul principal al proiectului este Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), Agențiile de Dezvoltare Regională (ADR) și Consiliul Regional pentru Dezvoltare(CRD),  precum și comunitățile din Regiunea de Dezvoltare Sud.

În acest context, a avut loc al 2-lea atelier de lucru, cu participarea reprezentanților Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Ministerului Transporurilor și Infastructurii Drumurilor, Administrației de Stat a Drumurilor, specialiștilor ADR Sud și  experților GIZ, în cadrul căruia s-au prezentat  rezultatele și concluziile  Atelierului  de lucru nr.1.

În debutul evenimentului, directorul ADR Sud, dna Maria Culeșov, a subliniat  că  este necesar  "să ne concentrăm eforturile și în acest domeniu, deoarece reabilitarea infrastructurii fizice,  modernizarea și dezvoltarea traseelor de acces și  infrastructurii rutiere, este una din prioritățile de bază a Strategiei de Dezvoltare Regională Sud. Datorită prezenței bune la  acest atelier, precum și responsabilității membrilor grupului de lucru, vom munci și vom  avea rezultate frumoase și în acest domeniu".

Membrii grupului regional de lucru  au analizat situația  curentă în sectorul Drumurilor Locale Regionale și au discutat  în comun asupra  criteriilor de identificarea acestor drumuri, au aplicat în practică criteriile identificate cu ajutorul hărților GIS (sistemul datelor geospațiale), printr-un exercițiu participativ.

În cadrul acestor ateliere, se urmărește elaborarea Programului Regional Sectorial (PRS) în domeniul infrastructurii drumurilor locale și regionale în Regiunea de Dezvoltare Sud, în strînsă colaborare cu principalele părți interesate.

Reiterăm, „Planificarea și Programarea Regională" în Modernizarea  Serviciilor Publice Locale a demarat în 2012 și oferă suport MDRC și ADR-lor în procesul planificării și programării regionale în următoarele sectoare:

  -aprovizionare cu apă și canalizare,

  -managementul deșeurilor solide,

  -eficiența energetică,

  -drumuri locale și regionale (din 2014).