Prima   -  Presa   -  Noutăți - Totalizări făcute în cadrul proiectului „Bird Life International„

Totalizări făcute în cadrul proiectului „Bird Life International„

   
08.11.2013   2118 Accesări  

Agenția de Dezvoltare Regională Sud cu susținerea financiară a Asociației Bird Life International, filiala din Ucraina, a organizat un atelier de lucru în cadrul  proiectului "Consolidarea instrumentelor economice și juridice pentru conservarea biodiversității stepei, adaptarea la schimbările climatice și atenuarea efectelor acestora. (Biodiversitatea stepei)". Scopul atelierului a fost de a informa reprezentanții autorităților publice din Regiunea  de Sud a Republicii Moldova, despre practicile bune de gestionare a pășunilor, ca o oportunitate reală pentru adaptarea pășunilor la condițiile de secetă, în baza experienței comunei Ecaterinovca, raionul Cimișlia.  Participanții seminarului au fost  reprezentanți ai primăriilor și consiliilor raionale din toate raioanele Regiunii Sud.

În calitate de expert național a fost Dl Rusu Alexandru, lector al Institutul de Pedologie, Agrochimie și Protecție a Solului „Nicolae Dimo", care a relatat participanților  problemele și consecințele proceselor naturale ale pășunilor în prezent, caracteristica plantelor furajere perene ca cele mai rezistente la secetă și care produc cel mai ieftin furaj,  metode de îmbunătățire a calității pășunilor din punct de vedere științific.

Participanții la seminar s-au deplasat pe lanurile satului Ecaterinovca, unde au văzut rezultatul efectuării lucrărilor agrotehnice pe 3 terenuri de  pășuni, și anume:

  • parcela de 5 hectare unde au fost efectuate lucrări agricole de primăvară și însămînțate cu seminte de culturi perene.
  • parcela de 5 hectare unde au fost întroduse îngrășăminte minerale,
  • parcela de 10 hectare însămînțată cu semințe de esparcetă de calitate.

                   

Aici, specialiștii au evaluat starea plantelor, dar și  a solului - la sfîrșit de an agricol. Faptul că și solul , dar și plantele perene, semănate în primăvara anului curent,  au contribuit la îmbunătățirea situației a fost menționat și de dl Alexandru Rusu, dar și de ceilalți specialiști prezenți la fața locului.  Savelie Pomujac, șeful Direcției Agricultură a  Consiliului Raional Cimișlia, a apreciat această "istorie de succes" a raionului, dar și a Agenției de Dezvoltare Regională Sud, prin implementarea proiectului dat .

Menționăm că proiectul "Bird Life International" se sfîrșește în luna decembrie a acestui an, și deși este un proiect cu o durată relativ scurtă, rezultatele  pot fi percepute pe o perioadă  îndelungată.