Prima   -  Presa   -  Noutăți - Managementul deșeurilor și aprovizionarea cu apă - politici intersectoriale și soluții interministeriale

Managementul deșeurilor și aprovizionarea cu apă - politici intersectoriale și soluții interministeriale

   
30.09.2013   2105 Accesări  

Cimișlia/27 septembrie/  incinta Consiliului Raional/ ședință comună   organizată pentru  Regiunea de Dezvoltare Sud, în domeniul gestionării deșeurilor și alimentarea cu apă și canalizare. Ședința a fost prezidată de Ministrul Mediului, Gheorghe Șalaru, care a venit să accentuieze necesitatea conlucrării tuturor structurilor reunite  în ședință, în scopul  gestionării eficiente a deșeurilor, care prezintă un pericol real acum, dar și pentru viitor.

 

La ședință au participat reprezentanții APL de nivelul I și II din Regiunea Sud, ai MDRC, dl Philipp Johanssen, manager de țară al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ),  în cadrul proiectului Modernizarea Serviciilor Publice Locale (MSPL), reprezentantul Ambasadei Cehe. Gheorghe Șalaru a specificat că "scopul ședinței este crearea unei platforme de comunicare pentru a soluționa problemele comune întregii societăți, spre exemplu - gestionarea eficientă a deșeurilor. Mai avem misiunea de a analiza în comun strategiile propuse, dar în același timp să ne ghidăm și de necesitățile reale." În discursul său, Philipp Johannsen, a apreciat această reuniune " ca o tendință de a soluționa problemele nu doar în centru (capitală), dar și  în întreg teritoriul țării... Prin colaborarea noastră  cu ADR - urile, în baza strategiilor elaborate, asigurăm durabiliatea proiectelor investiționale."

"Dezvoltarea regională este o politică intersectorială, bazată pe  trei priorități. Asigurarea cu apă și canalizare și Managementul deșeurilor solide, fac  parte din prioritățile noastre, de aceea este nevoie de colaborare în atingerea acestor scopuri. Prin proiectul "Managementul deșeurilor solide" asigurăm construcția platformelor, poligoanelor, instalarea pubelelor și  containerelor. Sînt în construcție două poligoane, la Hîncești și Nisporeni, care respectă toate cerințele impuse de organele de control și necesitățile cetățenilor, în scopul de a gestiona deșeurile"...a specificat Valerian Bînzaru, șeful Direcției Generale Dezvoltare Regională, în cadrul MDRC.

A fost accentuat rolul Agențiilor de Dezvoltare Regională (ADR) în realizarea obiectivelor comune, atît prin acordarea suportului informațional, consultanță, dar și implementarea proiectelor de dezvoltare regională. Mai ales că ADR Sud  este model în implementarea proiectului Managementul Deșeurilor Solide, și a susținut înființarea Asociației de Management a Deșeurilor din Regiunea de Dezvoltare Sud. În final, directorul ADR Sud, Maria Culeșov a venit cu un îndemn de  a sinergiza proiectele de dezvoltare regională cu  cele de mediu, astfel ca  numărul de beneficiari să crească, la fel ca și calitatea vieții. Prin  exemple ample, a demonstrat că proiectele implementate anterior, dar  și cele incluse în Documentul Unic de Program 2013-2015, ar putea fi implementate și din alte fonduri. Această declarație a însemnat un îndemn spre colaborare și stabilirea , dar și realizarea unor scopuri comune.

Prezentarea directorului ADR Sud, în cadrul ședinței comune cu Ministerul Mediului :