Prima   -  Presa   -  Noutăți - Instituțiile de dezvoltare regională vor comunica mai eficient cu jurnaliștii și partenerii de dezvoltare

Instituțiile de dezvoltare regională vor comunica mai eficient cu jurnaliștii și partenerii de dezvoltare

   
15.09.2013   1885 Accesări  

Echipa Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) și a celor trei Agenții de Dezvoltare Regională (ADR) a participat la 13-14 septembrie 2013 la o sesiune de instruire în domeniul comunicării interne și externe. Exercițiul a fost facilitat și sprijinit financiar de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), prin intermediul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova".

Cursul de instruire a debutat cu formularea misiunii și viziunii instituționale de către fiecare angajat, pentru a accentua astfel că toate activitățile, dispozițiile și hotărârile la care se lucrează tind spre un scop și spre o direcție comună de dezvoltare. Apoi, participanții au fost divizați pe grupuri, și avut posibilitatea de a urma sesiunile:

  • Discursul public, elemente de oratorie și prestanță publică (limbaj verbal, non-verbal, paraverbal, vestimentație).
  • Comunicarea instituțională: fluxuri interne de comunicare și imaginea instituțională vs. personală.
  • Comunicarea de criză: de la reacție spontană la comunicare planificată.
  • Valoarea de știre și valorificarea comunicatelor de presă.
  • Conferința de presă: de la rutină la eveniment special.
  • Planificarea, desfășurarea și evaluarea campaniilor de comunicare.
  • Comunicarea prin instrumente on-line.

„Ne-am convins că fără comunicare nu ne putem mișca din loc. Contează mult comunicarea pe intern, spiritul de echipă. Doar astfel putem veni în public cu un mesaj comun, coerent, înțelegând rolul fiecăruia și încotro mergem", relatează ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Marcel Răducan.

GIZ a facilitat și în anul precedent, la 2-3 noiembrie, desfășurarea unui curs de instruire dedicat comunicării interne și externe. Prin asemenea sesiuni de formare, proiectul GIZ își propune să contribuie la creșterea capacităților partenerilor săi - Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și Agențiilor de Dezvoltare Regionale - de a coordona și de a monitoriza procesul de dezvoltare regională. Or, pentru aceasta e nevoie de crearea unui sistem eficient de comunicare, atât pe intern, cât și extern.