Prima   -  Presa   -  Noutăți - Planuri sectoriale integrate pentru 3 arii de intervenție în Regiunea de Sud a Moldovei

Planuri sectoriale integrate pentru 3 arii de intervenție în Regiunea de Sud a Moldovei

   
19.12.2012   2660 Accesări  

18 decembrie| Cimișlia - Atelier de lucru în domeniul planificării regionale în sectorul alimentării cu apă și canalizare în Regiunea de Sud (ACC). Activitatea grupului de lucru pentru sectorul alimentării cu apă și canalizare a început pe 18 decembrie, la Cimișlia prin organizarea de către Agenția de Dezvoltare Regională Sud (ADR Sud)  și Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) a unui atelier de lucru. Întrunirea a avut drept scop informarea uniformă a tuturor factorilor interesați  din Regiunea de Sud și stabilirea pașilor următori în planificarea integrată a sectorului vizat.

Proiectul ,,Modernizarea Serviciilor Publice Locale" aria de intervenție 2 vine cu un nou concept de proiect și își propune să elaboreze planuri sectoriale regionale pentru  3 sectoare de intervenție. Planurile integrate vor oferi o viziune holistică asupra fiecărui sector în parte. Acestea vor cuprinde politicile de la nivel național în domeniu, documentele de politici de la nivel regional și local cât și viziunea clară a profesioniștilor, experți în domeniu care vor crea un scenariu de soluționare a problemelor din sector. Planulile sectoriale vor duce la elaborarea, dezvoltarea și armonizarea politicilor și strategiilor relevante, instrumentelor juridice, metodologiilor și instrumentelor pentru susținerea proceselor de planificare descentralizată, vor ajuta la aplicarea, pe baza priorităților locale și regionale, a resurselor bugetare și descentralizate și vor constitui piatră de hotar pentru crearea unui flux de proiecte de investiții.

Cele trei domenii de intervenție stabilite până în prezent  sunt: Apă și Sanitație, Managementul deșeurilor și Eficiența Energetică a clădirilor publice. Pentru fiecare domeniul se va crea un grup de lucru care împreună cu specialiștii ADR Sud și experți naționali și internaționali vor participa la procesul de elaborare a planurilor sectoriale integrate. Întreg procesul se planifică a se finaliza spre sfârșitul anului 2015. Proiectul cuprinde în aria sa de intervenție toate cele trei regiuni de dezvoltare din Republica Moldova.

 Obiectivul principal al atelierului a fost informarea uniformă a tuturor factorilor interesați  din Regiunea de Sud și stabilirea pașilor următori în planificarea integrată a sectorului ACC.