Prima   -  Presa   -  Noutăți - ,,În regiunea de Sud există oportunități de atragere a investițiilor, ele nu trebuiesc create" Purcari 2012

,,În regiunea de Sud există oportunități de atragere a investițiilor, ele nu trebuiesc create" Purcari 2012

   
26.10.2012   4661 Accesări  

 

,,Poziționarea geografică a Regiunii de Sud este una reușită, este unica zonă din Republica Moldova cu ieșire la Marea Neagră prin portul international Giurgiulești, pe care intenționăm să îl dezvoltăm în continuare. Clima regiunii oferă condiții unice pentru vița  de vie și  vinurile de calitate. Există oportunități de dezvoltare în Regiunea de Sud, ele necesită prioritizate și prezentate corespunzător. Rolul cel mai important în acest proces le revine actorilor locali iar dezvoltarea regională vine să asigure această implicare esențială. Prin acest proiect național urmărim să transformăm fiecare centru raional într-o platformă pregătită pentru atragerea investițiilor și asimilarea lor. Urmarim să oferim suportul necesar logistic și material, trebuie sa asigurăm dezvoltarea, dacă nu uniformă măcar echilibrată a Republicii Moldova. Proiectele impelmentate în Regiunea de Dezvoltare Sud nu satisfac toate necesitățile și ne rămâne foarte mult de lucru la acest capitol. Ajutorul extern de care beneficiem vine să  ne ajute, în primul rând, să ne facem pe noi înșine  competitivi și să ajutăm la răndul nostru pe cei care au nevoie. Doresc  succes lucrărilor forumului și propun să ne trasăm obiective realizabile și ambițioase", a declarat Vladimir Filat în deschiderea celei de-a doua zi a Forumului investițional în Dezvoltarea Regională ,,Crearea oportunităților de atragere a investițiilor în Regiunea de Dezvoltare Sud", Purcari 2012.

           

În prima zi de eveniment, pe 25 octombrie, participanții au vizitat proiectele de succes, finalizate sau în proces de implementare și obiectivele turistice din sud-estul Republicii Moldova. În a doua zi de eveniment au fost organizate sesiunea plenară și sectorială. Printre invitații primei părți a zilei s-au numărat prim-ministrul Republicii Moldova, Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Dirk Schuebel, Viceprim-ministru, Ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, Ministrul dezvoltării regionale  și  construcțiilor, Marcel Răducan, experți naționali și locali în domeniile prioritare din Strategia de Dezvoltare Regională Sud.

Despre oportunitățile și avantajele investiționale în această regiune a vorbit și Vice-prim-ministrul și ministrul Economiei Valeriu Lazăr: ,,Nucleul procesului de dezvoltare este creat prin Agențiile de  Dezvoltare Regională. Faptul ca am instituționalizat acet proces ne oferă și primele rezultate  prin Strategiile de Dezvoltare Regionale. Pe tot parcursul implementării proiectelor la nivel decizional am introdus schimbari, care ne vor permite sa nu ne abatem de la conuceptul initial. Pe acest potential venim cu instrumente, cu investitii, să dezvoltăm proiecte, avem o deschidere fără precedent din partea partenerilor de dezvoltare regională".  

Marcel Răducan ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a salutat, la rîndul său,  participanții la eveniment și a menționat că dezvoltarea regională durabilă este șansa unei dezvoltări uniforme a țării noastre, precum și a reiterat misiunea MDRC - ului de a asigura dezvoltarea echilibrată a regiunilor. De asemenea, ministrul Marcel Răducan a vorbit despre experiența pozitivă și parteneriatele concrete înregistrate în urma organizării și desfășurării Forumul Regional în Nordul țării, exprimîndu-și speranța că Forumul Investițional în Dezvoltarea Regională din Regiunea de Dezvoltare Sud va promova atragerea investițiilor străine directe și va oferi posibilitatea participanților să inițieze proiecte comune și parteneriate durabile.

A doua parte a zilei a constat din sesiunea sectorială divizată în trei mese rotunde stabilite pe priorități, unde Autoritățile Publice Locale de ambele nivele și-au prezentat ideile de proiect potențialilor investitori, oaspeți din cele 12 țări invitate.

Infrastructura drumurilor și  apă - canalizare, economie și eficiență Energetică, turism și  managementului deșeurilor au fost cele trei domenii mari care au adunat experți locali, naționali și actori locali interesați.

Agenția de Dezvoltare Regională Sud amintește că Forumul investițional în Dezvolatre Regională a durat două zile 25-26 octombrie și s-a petrecut la Compexul turistic ,,Purcari" din Ștefan Vodă.

Scopul Forumului este de a prezenta și de a promova potențialul Regiunii de Dezvoltare Sud, de a prezenta oportunitățile investiționale ale regiunii și de a stabili parteneriate în vederea inițierii unor proiecte comune.

Totodată, menționăm că organizatori ai evenimentului sunt MDRC, Ministerul Economiei, Agenția de Dezvoltare Regională Sud și Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova.

La Forumul Investițional s-au prezentat circa 150 de participanți, reprezentanți ai: misiunilor diplomatice din Moldova, MDRC, Ministerului Economiei și altor ministere de resort,  membrii Consiliilor Regionale pentru Dezvoltare, reprezentanți ai Autorităților Publice Locale, ONG-urilor,  mass-mediei locale și naționale. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GALERIE FOTO