Prima   -  Presa   -  Noutăți - Elaborarea proiectelor regionale în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare

Elaborarea proiectelor regionale în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare

   
18.11.2011   2365 Accesări  

Agenția de Dezvoltare Regională Sud (ADR Sud) a organizat vineri, 18 noiembrie un atelier de lucru cu privire la elaborarea proiectelor regionale în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare. Printre participanți au fost reprezentanți ai Autorităților Publice Locale de nivelul 1 și 2 care își propun să rezolve problemele legate de aprovizionarea cu apă potabilă și canalizare a localităților pe care le reprezintă prin elaborarea unor proiecte care vor putea fi mai apoi înaintate spre aplicare la Fondul Național de Dezvoltare Regională. Aceasta este a doua masa rotundă cu privire la elaborarea proiectelor pe diferite domenii,  din cele 5 planificate a se desfășura înaintea Apelului de propuneri de proiecte.

          În urma desfășurării Atelierelor de Identificare a ideilor de proiecte pe parcursul lunilor trecute în toate cele 8 raioane ale Regiunii de Sud a fost convenită organizarea unor mese rotunde cu potențialii aplicanți la finanțare din cadrul Fondului Național de Dezvoltare Regională. Pentru luna noiembrie au fost planificate primele mese rotunde cu următoarele tematici: Dezvoltarea proiectelor regionale în domeniul infrastructurii rutiere; apei și canalizării, îmbunătății factorilor de mediu și atractivității turistice.

            Astăzi, la Cimișlia a fost organizată a doua  masă rotundă cu privire la elaborarea proiectelor regionale în domeniul aprevizionării cu apă și canalizare.  Atelierul a constat  în informarea cu privire la etapele de elaborare a unui proiect regional pe domeniul vizat, tehnologii și materiale moderne și informații cu privire la studiile de fezabilitate. 

         Maria Culeșov, directorul ADR Sud,  prezentă la eveniment împreună cu un grup de specialiști din cadrul ADR Sud, a ținut să mulțumească celor prezenți pentru interesul de care dau dovadă în direcția colaborării în domeniul dezvoltării regionale.

        Mihail Cojocaru, expert în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare a vorbit despre:  legislația Națională a R. Moldova în domeniul apei și apelor uzate, surse de finanțare posibile de atras pentru realizarea proiectelor, proiectele de succes ale primului apel de propuneri de proiecte și cauzele care au provocat insuccesul unor  alte proiecte, ce este un proiect de alimentare cu apă și evacuarea apelor uzate, sursele de alimentare cu apă caracteristice pentru localitățile rurale, etapele de implementare a proiectelor. Prezentarea tehnologiilor și materialelor moderne privind sistemele de alimentare cu apă a fost făcută de către reprezentantul ,,BioEconica", Veaceslav Sachevici.  

În urma acestor mese rotunde participanții vor avea timp necesar până în 2012 pentru a putea pregăti un proiect regional care să corespundă tuturor cerințelor și să se încadreze în capacitățile financiare ale FNDR.

Sisteme de Aliment Are Cu Apa in Spatiul Rural

a Rm in Domeniul Apei

Презентация БИОЕКОНИКА))001