Prima   -  Proiecte de dezvoltare regională   -  Proiecte în derulare - "Guvernarea deșeurilor - IEVP Est"

"Guvernarea deșeurilor - IEVP Est"

   
05.07.2010    

Proiectul ”Guvernarea deșeurilor - IEVP Est" are ca obiectiv, prin cooperarea tehnică și sprijin să asiste țările partenere din regiune, în eforturile lor de a reduce riscurile generate de gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor, care astfel  creează  riscuri de poluare a mediului și resurselor naturale în comunitate.

Principalul partener de proiect din Moldova este Ministerul Mediului.

Obiectivul specific al proiectului este de a îmbunătăți gestionarea deșeurilor, prin promovarea unor standarde mai înalte față de instalațiile de tratare a deșeurilor, de inițiative mai eficiente de prevenire a generării deșeurilor, creșterea capacităților pentru colectarea și sortarea deșeurilor, precum și reutilizarea, recuperarea și eliminarea în siguranță a deșeurilor.

Rezultatele scontate ale proiectului sunt:

  • Inventarul complet al depozitelor ilegale de deșeuri existente sau a celor neconforme în regiunea-pilot;
  • Adoptarea unei abordări  de clasificare a deșeurilor, care este în conformitate cu standardele internaționale și UE;
  • Elaborarea unei Strategii de gestionare a deșeurilor, pentru fiecare din orașele pilot identificate pentru o perioadă de 15 ani;
  • Studiu de fezabilitate pentru stabilirea unei platforme tip de "DABLAS" pentru încurajarea investițiilor strategice de gestionare a deșeurilor.

Consorțiul selectat de către Comisie pentru punerea în aplicare a proiectului este condus de către Eptisa (Companie Spaniolă internațională de consultanță). Alți membri ai consorțiului sunt Project Management Group (Irlanda), Fichtner (Germania), PlanMiljo (Danemarca), Centrul Regional de Mediu pentru Caucaz (Georgia), și Wasteaware (Marea Britanie).

Coordonatorul proiectului pentru Republica Moldova - Dna Tatiana Țugui

str. Cosmonauților 9, Birou 736, 
MD-2005, Chișinău, 
Republica Moldova 
Tel/Fax:(+373 22) 22-45-42
tugui@moldovapops.md