Prima   -  Publicații și resurse media   -  Arhiva noutăților - UE va acorda circa 10,6 milioane de euro pentru implementarea a cinci proiecte de infrastructură în sudul țării

UE va acorda circa 10,6 milioane de euro pentru implementarea a cinci proiecte de infrastructură în sudul țării

   
01.10.2019   1501 Accesări  

Peste 64 de mii de cetăţeni din Regiunea de Dezvoltare Sud a ţării vor beneficia de condiţii moderne de aprovizionare cu apă şi servicii de canalizare. Totodată, circa 1300 de elevi și profesori ai instituţiilor de învățământ liceal din raioanele Leova şi Basarabeasca vor avea posibilitatea să învețe și să muncească în condiții mai bune, fiindu-le asigurat inclusiv un confort termic sporit.

În acest sens, Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Sud și GIZ Moldova, cu suportul Uniunii Europene, au semnat recent un Acord de Finanțare în valoare de aproximativ 10,6 milioane de euro pentru desfășurarea lucrărilor de construcție în cadrul a două proiecte de eficientizare energetică a clădirilor publice și altor trei proiecte de îmbunătățire a serviciilor de alimentare cu apă și sanitație în sudul Republicii Moldova. Acordul de Finanțare a fost semnat de către directorul ADR Sud, Maria Culeșov, și managera proiectului MSPL, Christina Otto. 

 Iată lista proiectelor vizate în Acordul de Finanțare:

1. Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic "Constantin Spătaru" din orașul Leova.

2. Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic "Matei Basarab" din orașul Basarabeasca.

3. ”Construcția apeductului magistral Cahul – Lebedenco – Pelinei – Găvănoasa – Vulcănești (satele)- Al. Ioan Cuza și a rețelelor interioare a satelor Lebedenco, Hutulu, Ursoaia, Pelinei, Sătuc, Găvănoasa, Vladimirovca si Nicolaevca din r-nul Cahul”, ETAPA II.

4. Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă a localităților Iargara, Filipeni, Romanovca și Cupcui din raionul Leova

5. Extinderea sistemului de canalizare în orașul Leova. Construcția stației de pompare a apelor uzate în orașul Leova.

Măsurile de eficiență energetică, care vor fi implementate în cadrul școlilor vor asigura condiții optime pentru activitatea profesională a personalului și studiile elevilor din mai multe localități. Îar în ceea ce ține de măsurile de aprovizionare cu apă și canalizare, principalele rezultate preconizate vizează îmbunătățirea infrastructurii pentru furnizarea serviciilor de aprovizionare cu apă și sporirea ratei de conectare a populației la acestea. Toate aceste măsuri vor contribui, eventual, la eliminarea disparităților rurale, dar și a celor urbane.

Menționăm că bugetul total al Proiectului de țară "Construcția infrastructurii de Aprovizionare cu Apă și Canalizare, precum și de Eficiență Energetică în clădirile publice", finanțat de Uniunea Europeană, este de circa 43 milioane Euro, iar implementarea acestuia este prevăzută până la finele anului 2020.  

Proiectul dat este realizat în cooperare cu proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova", care este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Guvernul Suediei, Guvernul României și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).