Prima   -  Publicații și resurse media   -  Arhiva noutăților - Drumul de ocolire a municipiului Cahul, reabilitat din Fondul Național de Dezvoltare Regională, a fost inaugurat astăzi

Drumul de ocolire a municipiului Cahul, reabilitat din Fondul Național de Dezvoltare Regională, a fost inaugurat astăzi

   
27.04.2018   3848 Accesări  

Cahul, 27 aprilie 2018

Strada Spirin din municipiul Cahul, care asigură conexiunea dintre drumurile naţionale R34 Hâncești-Leova-Cahul-Slobozia Mare, M3 Chişinău-Cimişlia-Vulcăneşti-Giurgiuleşti-frontiera cu România şi R38 Vulcăneşti-Cahul-Taraclia, iar prin ele legătura dintre oraşele Cahul, Taraclia, Vulcăneşti şi multiple localități rurale ale acestor raioane, a fost inaugurată astăzi. Porțiunea de drum de 2,61 km a fost reabilitată și modernizată în cadrul unui proiect de dezvoltare regională ce a vizat eficientizarea transportului de mărfuri şi călători în regiunea de Sud a Republicii Moldova, prin îmbunătăţirea infrastructurii rutiere.

La eveniment au participat Liviu Volconovici, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Elena Bacalu, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Maria Culeșov, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud, precum și șefii administrațiilor publice locale ale municipiului și raionului Cahul, reprezentanții mass media.

În deschiderea evenimentului, Liviu Volconovici, ministru al Agricuturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, a declarat: "Mă bucur să particip astăzi la inaugurarea acestui sector de drum care, deși are o lungime de doar doi kilometri și 600 de metri, va avea un impact pozitiv asupra vieții celor circa 41 de mii de locuitori ai orașului Cahul, a altor 187 mii de cetățeni din raioanele Taraclia și Vulcănești ce vor beneficia de acces confortabil la drumul republican  R34, R38  și M3, dar în special pentru sute de șoferi care se deplasează  zilnic spre punctul de trecere vamală "Cahul-Oancea. Cu certitudine, orice proiect realizat de minister are obiectivul de a construi viitorul acasă. Am toată certitudinea că deschiderea drumului va da un impuls cooperării economice dintre localități și va contribui la dezvoltarea relațiilor sociale. Ne propunem să aprofundăm relațiile de colaborare bilaterală și să sporim dezvoltarea pentru celelalte sate şi localități ale raioanelor învecinate."

Prezentă la festivitatea de inaugurare străzii Spirin din Cahul, și Elena Bacalu, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, s-a arătat deosebit de mândră de succesele băștinașilor săi: „Trebuie să recunoaștem că, deși s-au făcut de-a lungul acestor ani investiții majore în infrastructură, totuși situația drumurilor pe care se circulă anevoios, mai ales pe timp de iarnă, rămâne a fi una dintre cele mai stringente probleme ale Regiunii de Dezvoltare Sud. Astăzi, trăiesc sentimente de bucurie pe motiv că, după ani de zile, am reuşit să facem lucruri importante pentru locuitorii municipiului Cahul, dar și ai raioanelor învecinate. S-a reuşit cu bani din Fondul Național de Dezvoltare Regională și cu sprijinul Agenției de Dezvoltare Regională Sud ca un drum impracticabil să arate ca unul nou, fiind îmbunătățit astfel accesul cetățenilor și creându-se premise pentru o dezvoltare economică armonioasă a Cahulului ca pol de creștere și a raioanelor și localităților învecinate."

În cele ce urmează, Nicolae Dandiș, primarul municipiului Cahul, avea să menționeze: "Acest traseu are o importanţă regională și aduce beneficii atât pentru raionul Cahul, cât şi pentru raioanele Cantemir, Vulcăneşti şi Taraclia dat fiind faptul că este un drum de ocolire. Nu vom mai avea maşini cu încărcătura mare prin centrul oraşului, dar vom avea drumul de ocolire - strada Spirin, punct de conexiune a drumurilor naţionale".

La rândul ei, Maria Culeșov, directorul ADR Sud, i-a felicitat pe cahuleni cu această importantă realizare: "Aș vrea să menționez pentru cei prezenți că porțiunea de drum a fost construită în cadrul unui proiect de dezvoltare regională ce a vizat inclusiv reparația capitală a străzii Spirin, construcția accesului în 123 de curți, amenajarea trotuarului, curățarea și repararea sistemului de colectare a apelor pluviale;  reparația a 97 de fântâni de captare a apelor pluviale, precum și lucrări de terasament cu aplicarea ulterioară a marcajului rutier și instalarea indicatoarelor rutiere. Strada Ivan Spirin  este drumul magistral al zonei de nord a orașului Cahul și, totodată, centura de ocolire de nord, asigurând conexiunea dintre drumurile naţionale. Astfel, sperăm ca în rezultatul implementării acestui proiect să crească numărul locurilor de muncă în regiune, să se intensifice dezvoltarea economică, iar regiunea să devină mai atractivă pentru finanțatorii externi".

Precizăm că strada Spirin reprezintă o cale de ocolire a oraşului Cahul, care oferă acces autoturismelor şi autocamioanelor acces spre direcţiile orașelor Taraclia și Vulcăneşti.

Proiectul "Reabilitarea și modernizarea drumului de importanță regională - strada Ivan Spirin din mun. Cahul" a demarat în anul 2014, fiind implementat de ADR Sud în parteneriat cu Primăria municipiului Cahul, Consiliile raionale Cahul, Taraclia și Vulcănești. Grație implementării programului a fost reparat un sector de drum de 2,6 km, cu trotuarele aferente. Costul proiectului este de circa 37 milioane de lei, bani alocaţi din Fondul Naţional de Dezvoltare Regională, acesta având drept obiectiv general eficientizarea transportului de mărfuri şi călători în Regiunea de Sud a Republicii Moldova prin îmbunătăţirea infrastructurii rutiere.

Proiectul dat generează mai multe efecte şi un impact pozitiv asupra Regiunii de Dezvoltare Sud, prin sporirea locurilor de muncă şi stimularea dezvoltării economice generale, regiunea devenind astfel mai atractivă pentru finanțatorii externi.               

După darea în exploatare a străzii reparate, aceasta urmează să aducă beneficii celor 41 de mii de locuitori ai orașului Cahul, transportatorilor naţionali şi internaţionali de mărfuri ce traversează punctul de trecere vamală "Cahul-Oancea" - circa 500 maşini de tonaj mare lunar pe direcţiile Oancea-ZEL Taraclia, circa 200 unităţi de transport lunar de la Oancea către ZEL Vulcăneşti, cât şi alte peste 100 persoane care traversează zilnic hotarul în direcţia raioanelor de sud, precum și a unui număr de 187 de mii de cetățeni, cât constituie populația raioanelor Taraclia și Vulcănești.