Prima   -  Publicații și resurse media   -  Arhiva noutăților - Oportunitățile Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării 2016, ținta unei conferințe regionale desfășurate de ADR Sud la Cimișlia

Oportunitățile Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării 2016, ținta unei conferințe regionale desfășurate de ADR Sud la Cimișlia

   
21.10.2016   1381 Accesări  

Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Sud, sub egida Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, a desfășurat astăzi, 21 octombrie, în incinta Complexului turistic "Colinele Aurii" din orașul Cimișlia,Conferința regională"Oportunitățile Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării 2016". Evenimentul a fost organizat cu suportul financiar al Agenției Austriece pentru Dezvoltare, în contextul Zilei Regiunii de Dezvoltare Sud, ediția I.  

Activitatea, care s-a dovedit a fi una de amploare, a întrunit în centrul de reședința al Regiunii de Dezvoltare Sud circa 70 de persoane, printre care reprezentanţi ai corpurilor diplomatice acreditate în Republica Moldova, ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Ministerului Mediului,  Biroului pentru Cooperare Transfrontalieră (CBC) din componența Cancelariei de Stat a Republicii Moldova, ai Agenției de Dezvoltare Regională Sud, exponenți ai Administrației Publice Locale de ambele nivele și exponenți ai mediului de afaceri din Regiunea de Dezvoltare Sud, ONG-uri, mass-media locală și regională.

De asemenea, la evenimentul consacrat promovării SUERD a participat o delegație din Republica Letonia, din componența căreia au făcut parte reprezentanți ai autorităților publice locale și antreprenori din diferite regiuni ale Letoniei.

Factorii regionali din sudul țării au fost informați pe larg despre oportunitățile pe care le oferă Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD) 2016 și inițiativele SUERD existente în cadrul Programului transnațional pentru regiunea Dunării 2014-2020.

În cuvântul de deschidere a lucrărilor conferinței, în numele autorității centrale, Eduard Ungureanu, șeful Direcției relații cu instituțiile de dezvoltare regională din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale Regionale și Construcțiilor al RM, a salutat prezența numeroasă a participanților la acest eveniment, menționând importanța unor astfel de activități pentru fortificarea capacităților de coordonare și promovare a Strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunării (SUERD) în Republica Moldova, inclusiv a programelor transfrontaliere și transnaționale.

"Sunt sigur că această conferință, la fel ca și alte acțiuni desfășurate în cadrul proiectului "Danube connects" (Dunărea unește), lansat în martie 2015 de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și realizat cu suportul financiar al Agenţiei Austriece pentru Dezvoltare (ADA), va crea condițiile necesare inițierii unor noi parteneriate și dinamizării participării țării noastre în cadrul programelor UE",  a declarat Eduard Ungureanu.

Maria Culeșov, directorul ADR Sud, în calitate de organizatoare a evenimentului, a mulțumit celor care au manifestat interes și au dat curs invitației de a participa la conferința SUERD.  "Ne dorim ca această activitate a ADR Sud realizată în comun cu MDRC și Cancelaria de Stat a Republicii Moldova, să contribuie la o mai mare deschidere pentru actorii de dezvoltare regională din Regiunea de Sud a Republicii Moldova a oportunităților pe care SUERD le poate oferi țărilor participante la această inițiaivă europeană", a specificat Maria Culeșov.

Conferința "Oportunitățile Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării 2016" a dezbătut subiecte de actualitate, cum ar fi: oportunitățile și provocările cu care se confruntă Republica Moldova în procesul promovării Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, promovarea inițiativelor  SUERD în cadrul Programului transnațional pentru regiunea Dunării 2014-2020, precum și experiența Letoniei în implementarea Strategiei Mării Baltice, proiecte și exemple care ar putea fi preluate de Republica Moldova în cadrul implementării Strategiei Dunărene.

Astfel, Mariana Puntea, expert principal al Biroului pentru Cooperare Transfrontalieră de pe lângă Cancelaria de Stat a vorbit despre felul în care sunt promovate inițiativele  SUERD în cadrul Programului transnațional pentru regiunea Dunării 2014-2020.

La rândul său, Sergiu Popescu, consultant al Direcției relații international și atragerea investițiilor din cadrul MDRC, i-a familiarizat pe participanți cu platforma  on-line SUERD/ CBC.

În cadrul conferinței, de către specialiștii ADR Sud au fost prezentate, de asemenea, prioritățile de dezvoltare a Regiunii Sud, oportunitățile de creștere a atractivității turistice a zonei și de dezvoltare a antreprenoriatului în contextul SUERD.

Totodată, Olga Postovanu, managerul Incubatorului de Afaceri din Cimișlia, a vorbit despre profilul instituției pe care o reprezintă și posibilitățile de implicare a femeilor în dezvoltarea comunităților locale din Regiunea Sud.

Evenimentul, organizat de ADR Sud și Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor pentru promovarea inițiativelor SUERD în cadrul Programului transnațional pentru Regiunea Dunării 2014-2020, a avut drept scop să informeze actorii de dezvoltare regională din Regiunea Sud cu oportunitățile deosebite de finanțare și acțiune ce se deschid prin Strategia UE pentru Regiunea Dunării (SUERD).

Totodată, activitatea a avut drept obiectiv implicarea mai activă a reprezentanților APL, ONG, businessului mic și mijlociu în procesul de dezvoltare regională și să faciliteze cooperarea transfrontalieră între Republica Moldova și Letonia prin crearea parteneriatelor de dezvoltare dintre localităţi, instituții și întreprinderi din regiunile celor două țări.

Reiterăm că Strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunării reprezintă o iniţiativă politică a României şi Austriei, la care participă paisprezecestate: nouă state membre UE (Austria, România, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Germania - la nivel federal şi landurile Bavaria şi Baden-Württemberg, Slovacia, Slovenia, Ungaria) şi cinci state ne-membre UE (Serbia, Bosnia-Herţegovina,Muntenegru, Republica Moldova şi Ucraina).

Totodată, Strategia UE pentru Regiunea Dunării (SUERD) este un mecanism comunitar de cooperare a statelor din bazinul Dunării, destinar dezvoltării economice și sociale a macro-regiunii dunărene, prin consolidarea implementării în regiune a politicilor și legislației UE.

SUERD este a doua strategie macro-regională a UE, preluând modelul de cooperare dezvoltat prin Strategia UE pentru Marea Baltică (adoptată în 2009) cu adaptare la specificul regiunii dunărene.