Prima   -  Publicații și resurse media   -  Arhiva noutăților - Comunitățile rurale pot accesa fonduri europene în cadrul Proiectului Energie și Biomasă

Comunitățile rurale pot accesa fonduri europene în cadrul Proiectului Energie și Biomasă

   
05.07.2016   1393 Accesări  

Proiectul Energie și Biomasă (PEB) invită comunitățile rurale să aplice la fondurile europene ale proiectului pentru a-și racorda instituțiile publice la sisteme de încălzire pe biomasă. Autoritățile locale de nivel 1 sunt invitate să se înscrie în concursul de selectare a instituțiilor ce vor trece la încălzirea pe biomasă. Comunitățile ce vor selecta ca și instituții beneficiare grădinițele sau centrele de sănătate pot solicita și instalarea colectoarelor solare de producere a apei calde în paralel cu sistemul termic pe biomasă.

Satele interesate sunt rugate să expedieze până pe 20 iulie curent scrisorile de intenție pe adresa e-mail [email protected].  Scrisorile de intenție vor fi examinate de către Comitetul de selectare al Proiectului Energie și Biomasă din care fac parte reprezentanți ai Ministerului Economiei, Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Ministerului Educației, Agenției pentru Eficiență Energetică, Delegației UE și PNUD Moldova.

Scrisorile de intenție vor fi examinate în baza următoarelor criterii:

  1. Motivarea și capacitatea instituțională a comunității de a implementa un proiect de încălzire a instituțiilor publice cu biomasă;
  2. Capacitatea de a mobiliza comunitatea și resursele locale pentru a asigura contribuția financiară de 15 % din costul total al proiectului;
  3. Fezabilitatea tehnică a clădirii propuse pentru încălzire;
  4. Capacitatea comunității de a asigura instituția beneficiară cu biocombustibil calitativ, în cantități necesare și în conformitate cu cerințele de păstrare;
  5. Implicarea comunității în procesul de elaborare a Cererii de Proiect și estimarea costurilor;
  6. Prezentarea Propunerii finale de proiect pentru aprobare în termeni stabiliți;
  7. Asigurarea centralei termice pe biomasă cu personal motivat pentru operarea durabilă a sistemului de încălzire.

Comunitățile ce răspund tuturor criteriilor enumerate vor fi acceptate pentru următoarea etapă de concurs. Aplicanții vor trece în total patru etape de selecție, fiecare urmând a fi aprobată de comitetul de selectare al proiectului.

„Am decis să oferim oportunitatea și comunităților rurale să beneficieze de fondurile europene în etapa a doua a proiectului ca răspuns la interesul sporit al acestora. Ne bucurăm de faptul că foștii beneficiari vor să își extindă sistemele de încălzire pe biomasă la alte instituții publice, precum și  salutăm dorința noilor comunități de a trece la energia produsă în R. Moldova", a declarat Tatiana Crăciun, specialist în mobilizarea comunităților, Proiectul Energie și Biomasă.

Proiectul Energie și Biomasă, faza a doua, este un proiect de trei ani realizat în 2015-2017. Proiectul are un buget total de 9,41 milioane Euro acordați de Uniunea Europeană și este implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. El continuă prima etapă a proiectului , implementat în 2011-2014, cu un buget total de 14,56 milioane Euro, oferiți de Uniunea Europeană (14 milioane Euro) și PNUD (560 000 Euro).

Până în prezent, peste 150 de comunități au beneficiat de fondurile europene ale Proiectului Energie și Biomasă, racordându-și instituțiile publice la sisteme de încălzire pe biomasă.