Prima   -  Publicații și resurse media   -  Arhiva noutăților - Regiunea de Dezvoltare Sud învață din experiența localităților din Romînia de a presta în comun servicii de apă și canalizare

Regiunea de Dezvoltare Sud învață din experiența localităților din Romînia de a presta în comun servicii de apă și canalizare

   
17.09.2012   2301 Accesări  

 

 

 

 

 

Cei 26 de membri ai grupului de lucru responsabil de a identifica soluția juridică cea mai practică pentru livrarea în comun a serviciilor de apă și canalizare în localitățile Crihana Veche, Roșu, Manta și Cahul au mers în perioada 9-15 septembrie 2012 într-o vizită de studiu în România. Deplasarea a avut loc grație suportului acordat prin intermediului proiectului GIZ „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova".
În 2012, în satele Crihana Veche, Manta și Roșu a fost construită infrastructura necesară pentru aprovizionarea cu apă a populației. Însă, fiindcă nu există cadrul legal și instituțional pentru prestarea în comun a acestui serviciu, comunitatea nu poate beneficia deocamdată de apă potabilă. Dacă în Manta și Roșu lucrările au fost finanțate din contul Fondului Național pentru Dezvoltare Regională, atunci în Roșu, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), este cea care a sprijinit inițiativa. Toate trei proiecte au fost implementate de către Agenția de Dezvoltare Sud.
Operatorul care ar putea presta în comun aceste serviciu este Apa Canal Cahul. Până la sfârșitul anului 2012, întreprinderea municipală va primi finanțare de la GIZ pentru reparația oficiului și procurarea echipamentului necesar pentru buna funcționare a operatorului. De asemenea, va fi creată identitatea corporativă și site-ul instituțional.
Astfel, în august 2012 a fost creat un grup de lucru care va lucra la identificarea celei mai practice forme juridice de prestare a serviciilor de apă și canalizare în comun pentru cele patru localități din raionul Cahul. Din grupul de lucru fac parte primari, consilieri locali, funcționari publici, ONG-iști, reprezentanți ai Apa Canal Cahul și jurnaliști. Prin organizarea vizitei de studiu în România, GIZ își propune să faciliteze adaptarea experienței de succes a județelor Satu Mare și Maramureș la realitățile și necesitățile raionului Cahul.
Programul deplasării a inclus vizita în cinci localități din județul Satul Mare și două din Maramureș, România, care au reușit să găsească o formulă practică de cooperare intercomunitară pentru serviciul de apă și canalizare. Mai mult, participanții au asistat la o ședință a Agenției de Dezvoltare Intercomunitară, care e responsabilă de monitorizarea contractului dintre autoritatea locală și operator.
"Prima lecția învățată pentru un operator interesat de a regionaliza serviciul de apă și canalizare este de a prelua doar pe cine vrea și de a prelua treptat localitățile. Trebuie de conștientizat că din apă nu poți face profit;  rezultate apar abia după ce ai 80-90% acoperire cu servicii din tot arealul respectiv", explică directorul operatorului regional pentru județul Satu Mare, Apaserv, Ioan Leitner.
"Ca și Cahul, din punct de vedere tehnologic, colegii din Satu Mare se bazează pe tratarea apei, ceea ce implică probleme legate de impuritate.[...] Cel mai important e că participanții au conștientizat că responsabilitatea gestiunii unui asemenea serviciu public nu poate fi asumată în întregime de autoritățile locale, ci trebuie delegată prin contract unui operator competent.", accentuează expertul în apă și canalizare Pavel Panuș.

La rândul său, președintele raionului Cahul, Avram Micinschi, relatează: "Cooperarea intercomunitară e un imperativ al timpului și toți au înțeles că unica cale de urmat este cea a regionalizării serviciilor publice locale. Ceea ce rămâne de atras sunt investițiile în domeniu, sarcină deloc ușoară, însă realizabilă."

Pe componenta de aprovizionarea cu apă și canalizare, GIZ mai susține un proiect-pilot, în Duruitoarea Veche din raionul Râșcani. Abordarea GIZ este de a impulsiona cooperarea intercomunitară, astfel ca localitățile învecinate să presteze în comun servicii, pentru a crește eficiența și pentru a optimiza costurile.
Recent, consiliile raionale Cahul și Râșcani au aprobat componentele actualizate pe apă și canalizare din Strategiile raionale de dezvoltare socio-economică. Cu asistența GIZ, au fost grupate localitățile pe posibilitățile de conectare la servicii de apă și canalizare, în funcție de accesul la bazine hidrografice și nu neapărat de hotarele administrative. Ulterior, localitățile vor fi asistate la elaborarea documentației tehnice pentru procurare, studiilor de fezabilitate, pentru a atrage mai ușor investiții în domeniu.
De asemenea, administrațiile publice locale sunt sprijinite la extinderea și modernizarea serviciilor publice locale pe alte două domenii de referință: eficiența energetică; gestionarea deșeurilor solide. Suportul proiectului GIZ este acordat prin intermediul Agențiilor de Dezvoltare Regională. Totodată, proiectul acordă asistență la programarea și planificarea regională. 
Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova" este implementat de către Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și este sprijinit financiar de către Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida) și Ministerul Afacerilor Externe al României.  

Sursa: www.proiecte.md